Κοινωνια / Πολιτικη

Η κυριαρχία του φόβου ή πως ένας υπεράνθρωπος τορναδόρος μεταμορφώνεται σε μαύρο κύκνο!


Η πίστη μου ότι καθένας από μας μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο είναι διαρκής και αταλάντευτη ακόμα και σήμερα, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που περνάει η Ελλάδα από τον Τρικούπη και εντεύθεν. Αν όλοι εκπληρώναμε μια σειρά από αν, πχ αν όλοι πληρώναμε τους φόρους που μας αναλογούσαν (λέω εγώ τώρα), σίγουρα δεν θα είχαμε φτάσει στο παρά ένα βήμα από την άβυσσο. Αν αυτό συνδυαζόταν και από ένα συγκροτημένο όραμα των πολιτικών για τη χώρα και από ένα στοιχειωδώς επαρκές εκπαιδευτικό σύστημα μάλλον τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Μάλλον τόσο καλύτερα που πιθανότατα μια μέρα θα κοιμόμασταν Έλληνες και την επόμενη θα ξυπνούσαμε Δανοί… Φινλανδοί… ίσως και Γερμανοί… (με τα ναρκωτικά που φτιάχνουν σήμερα μπορεί και να ξυπνούσαμε τελικά στην πολυτραγουδισμένη Ανδρομέδα…)

Ότι ένας τορναδόρος, που ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον θέλουν πρωτοξάδερφο του Φάντομ Ντακ, μπατζανάκη του Χουλκ και μακρινό συγγενή του Ερωτόκριτου, θα προκαλούσε εκροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγα 24ωρα, ε όχι…. αυτό δεν το ‘δα να ‘ρχεται.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, μόνο το 2010, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 30 δις ευρώ από τα οποία τα 15 “πέταξαν” σε τράπεζες του εξωτερικού, τα 7 καταναλώθηκαν από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τα 7 – 8 τοποθετήθηκαν σε θυρίδες χρηματοκιβώτια, μπαούλα, ντιβανοκασέλες, χύτρες και τσουκάλια (ιρλανδικού τύπου), μαξιλάρια, στρώματα, πουφ κοκ. Μετά και από τα τελευταία γεγονότα απορώ τί έχει μείνει ακόμα σε ρευστό στην ψωροκώσταινα.

Ό,τι προσπαθούν να κάνουν χρόνια τώρα οι κομμουνιστές της Αλέκας, παραλίγο να το πραγματοποιήσει ο εν λόγω υπεράνθρωπος με ένα email. Το ήδη στραγγισμένο από ρευστότητα τραπεζικό σύστημα δέχτηκε το κροσέ του τορναδόρου και λίγο έλειψε να επιστρέψουμε στο 1893. Ευτυχώς για μας ο Άνταμ Σμιθ από τον άλλο κόσμο αποφάσισε, ότι ακόμα δεν έχει έρθει ή ώρα μας.

Ποιά είναι τα διδάγματα όμως που θα έπρεπε να έχουμε αντλήσει από αυτήν την ιστορία;

  1. Χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα μόνο email για να χρεοκοπήσεις μία χώρα.
  2. Ο αρχετυπικός τρελός επιστήμονας που θέλει να καταστρέψει τον κόσμο μπορεί να είναι τελικά απόφοιτος ΟΑΕΔ (αυτό είναι τεχνική εκπαίδευση επιπέδου) ή να έχει κολλήσει συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων σε τεχνική εταιρεία.
  3. Αν ο τορναδόρος ήταν από την Κίνα αντί να μεταμορφωθεί σε μαύρο κύκνο θα είχε πάρει τη μορφή του κορακιού! (tribute αναφορά στον Brandon Lee)
  4. Ένα email + ατέλειωτος φόβος + έλλειψη κριτικής σκέψης + κοιτάζω μόνο τον πισινό μου = σχεδόν κατάρρευση ενός κράτους.

Δυστυχώς αν όλα τα παραπάνω στρέφονταν γύρω από την ανευθυνότητα ενός τυχαίου ανθρώπου, ο οποίος μέσα στην απογοήτευσή του αποφάσισε να στείλει ένα email που και ο ίδιος δεν πίστευε τον πανικό που θα προκαλούσε, τότε δεν θα υπήρχαν πολλά να πούμε. Το ζήτημα όμως είναι τελείως διαφορετικό. Ο μαύρος κύκνος δεν είναι ο τορναδόρος. Είναι ο φοβισμένος λαός μιας χώρας που στην προσπάθειά του να κάνει αυτό που του έχουν διδάξει οι πατεράδες και οι παππούδες του, δηλαδή να επιβιώσει μέσα σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να ερμηνεύσει, έβγαλε τα ευρουλάκια του έξω χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτής του της πράξης.

Η αδιαφορία όμως, σε πείσμα των συνομωσιολόγων και των οπαδών της παραμυθίας είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό και όχι εύκολα εξηγήσιμο. Μία κατακερματισμένη κοινωνία που έμαθε να λειτουργεί σε επίπεδο οικογένειας, μαχαλά, τσελιγκάτου, χωριού κοκ, με διαφορετικά και συγκρουόμενα συμφέροντα, που ποτέ δεν ένιωσε ότι το κράτος είναι δικό και όχι αλλότριο, είναι λογικό την κρίσιμη στιγμή να ενεργήσει με μέτρο το προσωπικό και όχι το δημόσιο συμφέρον. Αυτός που πετάει τα σκουπίδια του στο δρόμο και την γόπα του στο δάσος, ο κάτοικος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που δεν πληρώνει εισιτήριο στα ΜΜΜ και στέλνει τον λογαριασμό στον επαρχιώτη φορολογούμενο, ο τραμπούκος δήμαρχος που βγάζει τις μπάρες ασφαλείας για να εξυπηρετήσει τον δημότη του αδιαφορώντας για την ζωή των διερχόμενων άλλων…

Οι οπαδοί συστημικών θεωριών θα πουν ότι φταίει το κράτος και οι υπόλοιπες δομές εξουσίας, που ο λαός είναι ανίκανος για συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία. Του την αφαίρεσαν αυτήν την ικανότητα… ο κακός καπιταλισμός, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, η κακή παιδεία, το παγκόσμιο διευθυντήριο, οι Εβραίοι και πάει λέγοντας.

Όμως αλήθεια ποιός άνθρωπος που διαθέτει ψήγματα κριτικής σκέψης και αξιοπρέπειας θα δεχτεί να θυματοποιήσει τον εαυτό του, να του αφαιρέσει την δυνατότητα ομιλίας και έλλογης διαδοχής επιχειρημάτων, θα του στερήσει, εν τέλει, την ικανότητα της νόησης;

Και ας δεχτούμε ότι πράγματι θα καταδεχθεί να κάνει τα παραπάνω…

Ως πότε θα κρύβεται πίσω από τις πράξεις του  κακού και διεφθαρμένου “συστήματος” και θα αποφασίσει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες τις ίδιας του της ύπαρξης; Ως πότε, δηλαδή, θα φταίνε οι άλλοι και όχι (και) ο ίδιος; Τί και αν το σχολείο που πήγε δεν ενδιαφερόταν να τον μορφώσει αλλά να τον περάσει στο πανεπιστήμιο; Τί και αν το πανεπιστήμιο που πηγε ήταν χειρότερο από το σχολείο του; Τί και αν τον έδερνε ο μπαμπάς του όταν ήταν μικρός και του έμειναν “ψυχικά τραύματα”; Θα μείνει με τα “τραύματά” του; Θα μείνει απαίδευτος επειδή ο δάσκαλος τον είχε “γραμμένο στα παλαιότερα”; Ως πότε θα τον τρομοκρατούν οι διάφοροι “Πυρήνες της φωτιάς” είτε αυτοί είναι 20ρηδες βαριεστημένοι νεαροί ή φασίζοντες μεσόκοποι τύπου Καρατζαφέρη ή αριστερά απολιθώματα που έμειναν με την επαναστατική όρεξη; Εσύ και εγώ, δηλαδή εμείς, τι κάνουμε; Θα ήταν ωραία δικαιολογία ότι όλα γίνονται για εμάς χωρίς εμάς (που μας είπε το τραγούδι). Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει χωρίς εμάς. Η απουσία είναι το ίδιο δυναμική με την παρουσία.

Αφού είχε την δύναμη ο τορναδόρος να ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση της καταστροφής, εσύ γιατί δεν πιστεύεις ότι έχεις την δύναμη να ξεκινήσεις την αντίστροφη μέτρηση για το άλμα εμπρός;  Το μηδέν είναι πληροφορία ίσης αξίας με το ένα…. Εγώ αποφάσισα να είμαι με το ένα. Εσύ;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s